Monday, September 11, 2006

Zoekmachines en SEO Zin en vooral Onzin

De basis.

Zoekmachines zoals Google, MSN, AltaVista, Yahoo en andere fungeren onbetwist al jaren als officieuze “Gouden Gidsen” van het Internet. Het hebben van een website van je bedrijf en bijbehorende URL, werd dus de jongste jaren analoog met het hebben van een telefoon en gekoppeld nummer. Maar heel belangrijk: Mensen moeten het kennen of kunnen vinden. Beide opties klinken eenvoudig, maar verdienen meer aandacht dan je denkt.

“Mensen moeten het kennen”.
Net zoals je je telefoonnummer en locatie op alle drukwerk en andere media vermeldt, moet je dit ook doen met de URL (http://www.mijnbedrijf.be) van je website. Het heeft geen zin een winkel te beginnen op een industrieterrein, zonder dit aan je potentiële klanten te laten weten. Niemand zal langskomen. Je zal je misschien verkeerdelijk afvragen wat er mis is met je producten. Terwijl je vergeten bent de nodige investering in naambekendheid te doen.

“Mensen moeten het kunnen vinden”.
Waar je met je adres en telefoonnummer makkelijk terecht kan in een Gouden Gids, ligt het met je URL iets moeilijker. Je kan een standaard vermelding krijgen en je kan bijbetalen om een grotere vermelding te krijgen. Tot hier klopt de analogie nog perfect met de zoekrobotten. Ook bij bvb Google kan je een “Sponsored Link” kopen, je verschijnt dan, afhankelijk van wat de gebruiker zoekt en afhankelijk van het door jouw opgezette budget voor alle andere gevonden zoekresultaten. Doe je dit laatste niet, dan reken je er op dat je gevonden wordt op basis van een aantal zoektermen, die de gebruiker ingeeft en de daaruit door de zoekmachine geproduceerde rangschikking van websites die elk deze termen bevatten.

Vanaf hier beginnen de problemen: Rangschikken.
Mensen willen om begrijpelijke redenen in deze rangschikking “vooraan” staan. Geen probleem: Men vindt tegenwoordig cursussen die deze heilige graal beloven of bedrijven die adverteren met de belofte je een toppositie te geven en je te registreren bij 1000 zoekmachines. Op lange termijn: bedriegers van de bovenste plank.

Je kan uiteraard wel je website optimaliseren, zodat zoekmachines die jouw pagina’s bekijken, deze zo goed mogelijk kunnen opnemen in hun databank. Alle andere goocheltrucs zijn er op gebaseerd om het -op dat moment en bij die specifieke zoekmachine- gebruikte systeem te misleiden om zo hoger in deze rangschikking terecht te komen.

De geniën achter deze zoekmachines zijn echt wel iets slimmer. Het is dan ook hun core business om deze rangschikkingen zo neutraal en onbeïnvloedbaar mogelijk te houden. Ze zullen dus enerzijds constant bijsleutelen aan hun “page ranking” algoritmes als anderzijds flagrante misbruikers droogweg schrappen uit hun lijsten. (Een tijdje geleden werd zelfs de website van BMW geschrapt uit Google. Reden: Een te veel belovend SEO bedrijf was net iets te ver gegaan…). Voor de Google’s van deze wereld is dit zoals vechten tegen email spam, vechten tegen de vervuiling.

SEO = “Search Engine Optimisation” ofte “zoekmachine optimalisatie”, de nieuwe hype. Een bedrijf zoals bovenstaand -en vele anderen- zou evengoed de term “zoekmachine vervuilend” opgeplakt kunnen krijgen…

De term “Page Ranking” die in deze materie vaak terugkomt en staat voor de positie waarop jouw website in zo’n zoekresultaten lijstje komt, bevat een knipoogje naar één van de oprichters van Google die mee de basis legde van hun originele formule om de zoekresultaten te sorteren: Larry Page.

Om het toch niet allemaal zwart voor te stellen en te beweren dat er geen eerlijke SEO’s zijn, kunnen we een aantal “best practices” opstellen. Hiervoor moeten we weten -maar onthoud dat dit geen exacte wetenschap is en dit elk moment kan gewijzigd worden- hoe de bekendere zoekmachines hun sortering doen.


Page ranking.
  • Uiteraard komen in het resultatenlijstje enkel websites -eigenlijk correcter gezegd webpagina’s- voor die de gevraagde keywords bevatten. Hiermee is dus het belangrijkste gezegd: je webpagina moet die woorden bevatten waarvan je verwacht dat je potentiële bezoeker deze zal gebruiken om jouw product te vinden.
  • De belangrijkheid van je webpagina wordt heel vaak door zoekmachines gemeten aan de hand van het aantal andere websites die naar jouw pagina verwijzen en belangrijkheid van deze websites. Zeg maar: De page rank van naar jou verwijzende webpagina’s. Dit wordt meestal nog met een aantal andere criteria gecombineerd, maar hier kom je snel in een grijze zone, die en elk moment kan veranderen, en waar misbruiken heel snel beboet worden.

We denken bijvoorbeeld aan
  • Hoe meer andere links die pagina heeft die naar jou verwijst, hoe belangrijker jouw link en dus blijkbaar: jouw site.
  • Hoe meer keywords op die desbetreffende pagina die passen bij de zoekopdracht, hoe meer “punten” voor jouw page ranking.
  • De relevantie van de woorden of zin waarop de link naar jouw site ligt.

Hier gaan vele SEO’s uit de bocht. Ze proberen, tegen de geest in van de zoekmachines, kunstmatig websites omhoog in die page ranking te krijgen. (Nepsites, pagina’s met massaal veel links naar jouw site, ook wel “linkfarms” genoemd, etc...) Het vervuilt heel sterk de zoek resultaten en de mensen achter deze zoekmachines passen dan ook constant hun algoritmes aan om deze misbruiken tegen te gaan. Je komt hier dus in een soort bewapeningswedloop terecht, waar de SEO bedrijven steeds nieuwe trucjes en technieken boven halen, waar de zoekmachines zich dan weer moeten tegen verzetten. Uiteindelijk hebben deze toch het laatste woord en wanneer zij vinden dat de grens overschreden wordt, schrappen ze websites die over de schreef gaan. Zowel manueel (zoals BMW) als automatisch (op basis van bvb het vermelden van keywords op je site in dezelfde kleur als je achtergrond, enz…).

Wat een verloren energie en geld om in te zetten op zo’n korte termijn visie zonder enige vorm van garantie voor de toekomst.


Best practices.

Wat kunnen we wel doen om veilig, ethisch en toekomstgericht goed vindbaar te zijn. We gaan er van uit dat 2 zaken ontzettend hard meetellen in de berekening van de “page rank”:
  • De relevantie van de inhoud
  • Het aantal andere sites die je pagina relevant vinden.
Het eerst kost veel energie en terwijl het tweede moeilijk te beïnvloeden lijkt, hangt dit toch heel sterk samen met goede en steeds up-to-date inhoud, je lot ligt dus wel volledig in je eigen handen. Vergeet bovendien niet dat goeie content waarin jouw doelpubliek geïnteresseerd is het doel is van het hebben van een website.

Techniek
Websites worden opgemaakt in HTML. Naast de tekst die je hierin kwijt kan, laat deze taal ook toe om ondermeer beelden, film en Flash animaties te gebruiken om de inhoud kracht bij te zetten.

Let wel op de nuance: “kracht bijzetten”. Laat dus nooit de inhoud afhankelijk zijn van beelden of Flash animaties, laat staan een website volledig in Flash opgemaakt, waanzin. Zoekmachines hebben dag in, dag uit, robotten die het web afschuimen op zoek naar inhoud. Alle tekst uit je webpagina’s wordt door deze robots opgenomen in hun databank. Beelden en Flash animaties mogen dan wel iets aan het oog zeggen, die tekst robots hebben hier geen boodschap aan.
Zijn beelden of video belangrijk voor jouw publiek, zorg dan naast een goeie ALT-tag, dat de pagina waarop je ze toont voldoende en juiste keywords bevat, zodat de gespecialiseerde Image- of Video zoekmachine ook deze beelden een goeie ranking kan geven.

Grafische verfraaiingen in Flash zijn op zich uiteraard geen boosdoener. Je kan zelfs zo ver gaan om een deel van je navigatie in Flash te implementeren, maar zorg dan tevens (bvb onderaan de pagina) voor een alternatieve navigatie met gewone hyperlinks, zodat de zoekmachine deze kan volgen. Je legt hiermee de drempel voor slechtzienden ook direct een stuk lager.

Ook de HTML opmaak zelf verdient veel aandacht: Nette, heldere en simpele HTML, conform aan de W3C standaard, is niet enkel goed voor zoekmachines, maar verhoogt ook de bruikbaarheid (usability) en toegankelijkheid (accessibility) van je website.

Goeie website bouwers streven hier reeds jaren naar. Zij proberen content (in HTML) te scheiden van opmaak (CSS stylesheets) en extra functionaliteit (Javascript functies). De tijd waarin html-tables en spacer-images gebruikt werden om alle lay-out te doen, is definitief voorbij. Titels, paragrafen, links e.d. hebben een “class” en deze heeft -in een gescheiden stylesheet- presentatie eigenschappen zoals kleur, vorm, grootte, omkadering enz...

De gekozen keywords laat je best in volgorde van belangrijkheid voorkomen in:
  • Je domein naam en/of URL.
  • Een URL zoals http://www.defotowinkel.be/lenzen/nikon/210mm.html helpt echt.
  • De titel van je webpagina (<title>Nikon lens 210 mm</title>)
  • De meta/keyword tags in je HEAD sectie.
  • In sub-titels (H1, …, H5)
  • Geaccentueerd (vetgedrukt, cursief, …) binnen in de tekst
  • In de intro en tekst van de pagina.
Bij beelden stop je ook best een heel korte beschrijving in je ALT tag van het beeld. Vandaar het belang van een goed CMS dat je toelaat alle bovenstaande punten in de praktijk om te zetten en te beheren. De websitebouwer houdt zich bezig met de technische implementatie hiervan, jij (of een copywriter) zorgt voor de inhoud.

We vermelden hier voor de volledigheid nog bij, dat door de vervuiling van SEO-ers, het in rekening nemen van de meta/keyword tags door Google ondertussen is afgeschaft wegens te veel misbruiken. Er werden te vaak misleidende eigenschappen opgenomen in deze tags, die niet echt zichtbaar waren op de pagina zelf.

Denk er ook aan om de titel van elke pagina significant te maken. “De beste fotowinkel: Nikon lens 210mm” lijkt wel goed, maar “Nikon Lens 210 mm - De beste fotowinkel” is toch stukken beter. Net zoals voor de tekst in je pagina, is het meer vooraan staan van de belangrijkste keywords heel belangrijk.

En “last but not least”, blijkt de stabiliteit van aanwezigheid op het Internet belangrijk te zijn. Goeie hosting is dus geen overbodige luxe. Vermijd de goedkope hosting bedrijven. Offline zijn op ‘t moment dat een zoekrobot of spider passeert en je zakt als een steen in de rangschikkingen.

Inhoud
Hier ligt het meeste werk, maar het mes snijdt aan 2 kanten. Goeie inhoud maakt niet alleen zoekmachines gelukkig, maar ook je bezoekers. Deze moeten namelijk terugkomen, en geïnteresseerd zijn in de inhoud. Dit kan alleen maar als de inhoud relevant is en regelmatig ge-update wordt. We hebben liever bezoekers die daadwerkelijk iets op je site doen (en blijven), dan mensen die er (via een zoekmachine) even komen en direct weer weg zijn.
Schrijf je de teksten voor je website zelf, hou dan rekening dat de bezoeker niet in een magazine zit te lezen, maar wel achter zijn computerscherm. Het is zeker niet onverstandig om te investeren in een goede copy-writer, die ervaring heeft met schrijven voor het Internet. Je mag er met een gerust hart van uit gaan, dat als je tekst en webpagina goed is voor je bezoeker, deze ook OK is voor de zoekmachine. In tweede instantie kan je dan nog een beetje gaan bijschaven.

Stel voor je website, voor delen van je website en voor de aparte pagina’s een lijst van belangrijke keywords op. Controleer of deze keywords ook wel echt voorkomen in de tekst van de pagina’s. Het lijkt soms stom (en wordt zo dikwijls vergeten), maar op de pagina met een technische beschrijving en een foto van een rood fototoestel met Nikon logo ernaast, moet je echt wel de worden “fototoestel”, “rood” en “nikon” terugvinden.

De laatste stroming in het catalogeren van webpagina’s spreekt over het “taggen” van content. Men bedoelt hier vooral expliciet een aantal keywords aan een image of tekst hangen, door deze er gewoon leesbaar naast te vermelden. Dit hoeft niet direct als artificieel over te komen: Je vindt deze trend reeds heel lang terug bij bvb wetenschappelijke artikels. Het kan zeer informatief voor de lezer zijn: Een titel zegt misschien veel, maar een lijstje van belangrijke woorden kan extra helpen. Ook hier weer geldt bovenstaande regel: goed voor de bezoeker = goed voor de zoekmachine.

Een goed CMS houdt ook alle intern en extern gebruikte zoektermen bij.
  • Hieraan kan je voor de extern gebruikte woorden zien waarop je goed scoort en deze kennis gebruiken om nog meer aandacht te besteden aan net deze termen of beraden waarom niemand met de door jou belangrijke geachte keywords tot op je site geraakt.
  • Voor termen gebruikt in de zoekfunctie op je website zelf (dat heb je toch, niet?) is het belangrijk om te zien wat de bezoekers intypten en nog belangrijker voor welke zoekopdrachten er geen resultaten waren. Voorbeeld: Iemand zoekt “telefoonnummer” en vindt niets. Wat blijkt: het telefoonnummer staat wel op de site (oef!), maar niemand dacht er aan om het woord “telefoonnummer” hier ook bij te vermelden.


Links
Niet eenvoudig, maar toch de moeite waard. Hard werk en veel geduld zullen je heel ver brengen. Stuk voor stuk zoek je de voor jou interessante websites uit en contacteert de eigenaars met de vraag of ze geen vermelding (met link) naar jouw website willen opnemen. We denken hier vooral aan journalistieke websites, review sites, verzamel of portal sites, websites van klanten en/of leveranciers, mogelijkheden legio.

Verwaarloos naast je normale navigatie structuur ook niet het aanbrengen van “cross links” binnen in je teksten. Wanneer je in een pagina spreekt over iets wat in een andere sectie uitgelegd wordt of daar ook aan bod komt, zet dan gerust een link midden in je tekst naar deze sectie.

Betrouw niet te veel op allerlei tools die er op het internet rondzwerven (page rank calculators e.d.). Leer geduld op te brengen en blijf energie in die website steken, dit kan op langere termijn ongelooflijke rendabel zijn. Bespreek al je “efforts” minstens 1 a 2 keer per jaar met een degelijke internet marketeer of leg een meeting vast met je website bouwer. Gratis is dit allemaal niet, maar zonder investering, geen opbrengsten.

Publiciteit
Gebruik alle traditionele media zoals advertenties in magazines, kranten, radio of TV. Vergeet ook de pers niet: Eén goed artikel in het juiste tijdschrift, één goeie bespreking op een toonaangevende website kan meer goed doen, dan 10 betalende advertenties. Schrijf zelf eens een artikel en stuur het naar een aantal journalisten.

Daarnaast heb je het Internet zelf: “AdWords” op Google, “adCenter Campaigns” op MSN of Yahoo’s “Search Marketing” langs de ene zijde, helpen je zeer zichtbaar te zijn, wanneer mensen op zoek gaan met voor jou belangrijke keywords. Langs de andere zijde vind je het meer traditionele banner gebeuren: Je laat je website bouwer een (kleine) visuele advertentie maken, die dan, afhankelijk van het budget dat je voor ogen hebt, op andere voor jou belangrijke sites tegen betaling getoond worden.



Slot

Na 10 jaar Internet technologie en websites bouwen binnen Duo, is het voor het eerst dat er in één jaar tijd twee gescheiden problemen zo vervelend en hardnekkig de kop opsteken. Twee fenomenen die het leven zijn ingeroepen door een aantal door opportunisme gedreven nieuwe bedrijven en individuen. Email marketeers, zeg maar ronduit spammers en te veel belovende SEO-ers zijn beiden de huidige vervuilers van het Internet. Maar er is hoop: Spam geraakt de laatste weken minder en minder door onze filters en de overmoedige SEO-ers zullen door hun klanten en door de zoekmachines wel ontmaskerd worden.

Website eigenaars moeten dus niet vallen voor loze beloften, maar moeten blijven investeren in een technisch goed opgezette en interessante content. Een goed CMS kan je hier veel bij helpen. Daarnaast blijft communicatie naar de buitenwereld in alle media het werktuig bij uitstek. Spreek met je website bouwer. Verwacht echter geen mirakels op korte termijn, zoals wonderdokters wel voorspiegelen, hoe leuk en aantrekkelijk ook.

Als je één ding moet onthouden: Is de inhoud goed en leesbaar voor de bezoeker, dan zal hij dit inherent ook zijn voor de zoekmachines.

No comments: